Despre motivatie

Autonomie, Măiestrie și Scop

Motivaţia este de două tipuri: intrinsecă şi extrinsecă.

Cea intrinsecă este ceea ce ne motivează din interior, fără să fie nevoie să primim recompense sau aprobarea celor din jur. Motivaţia extrinsecă este cea care ne oferă recompense externe pentru a face ceva. De exemplu bani.

Partea interesantă acum urmează. Chestia cu recompense în bani ca să facem ceva funcţionează doar pentru sarcini MECANICE şi RUTINĂ. De exemplu, dacă  cineva ne spune să strângiem 100 de borcane şi să i le ducem pentru că  primim bani, vom face sarcina respectiva mult mai bine decât dacă nu primim nimic.

Asta este valabil şi atunci când muncim pentru bani. Cât timp munca este mecanică şi rutinieră, banii ne motiveaza să faciem acea treabă mai productiv.

TOTUŞI, experimentele au arătat că dacă sunt implicate sarcini în care trebuie să ne folosim mintea, creativitatea, emoţiile ca să atingem un scop, recompensele în bani nu cresc motivaţia ba chiar o SCAD!

Ce înseamnă asta? Pentru secolul 20, mergea motivarea cu bani a oamenilor pentru că sarcinile la muncă erau de multe ori mecanice şi rutiniere. În secolul 21 însă, când majoritatea muncii mecanice e făcută de maşini, calculatoare, etc şi trebuie să ne folosim mintea ca să atingem scopurile, nu banii sunt motivatorul necesar.

Motivatorul necesar în secolul 21 sunt de fapt 3: AUTONOMIE, MĂIESTRIE şi SCOP.

Autonomie – înseamnă că eşti liber să munceşti când vrei, eşti liber să alegi ce vrei să faci în viaţa şi să faci ce îţi palce.

Măiestrie – înseamnă că nu doar că ţi-ai descoperit vocaţia şi îţi place ce faci în viaţă dar o faci zilnic şi îţi dezvolţi abilităţile la fel ca la arte marţiale. În fiecare zi eşti pe drumul măiestriei, devii tot mai bun şi mai bun în ceea ce faci. Şi pentru că îţi place ceea ce faci nu se simte că muncești ci mai degrabă ca hobby.

Scop – aici vorbim de scop în sens spiritual (unul din rezervoarele noastre de energie este cel spiritual). Avem nevoie să ştim DE CE facem un anumit lucru.

Când ţi-ai descoperit talentele naturale și te antrenezi zilnic, mai rămâne o singură întrebare, iar răspunsul la acea întrebare este SCOPUL pentru care trăieşti:

CUM POT FACE ZILNIC LUMEA MAI BUNĂ FOLOSIND TALENTELE ŞI ABILITĂŢILE MELE?

R.O.W.E. este un concept al muncii viitorului. Google îl foloseşte. R.O.W.E. înseamnă Result Oriented Working Enviroment, adică Mediu de lucru bazat pe rezultate.

NU contează la ce oră lucrezi, unde lucrezi sau cum lucrezi. Contează să obţii rezultatul. Gândeşte-te bine pentru că aceasta e economia viitorului. Iar viitorul e foarte aproape!

Va asteptam pe site-ul nostru cu alte articole pe aceasta tema. Ne puteti scrie pe adresa office@inspirehr.ro sugestiile dvs sau alte subiecte de interes.

Share: Email Share on Twitter Share on Facebook

Alte articole

Sa fii leader nu inseamna sa fii popular!
Iata o idee care v-ar putea schimba intreaga cariera (si intreaga viata): a… [...]
Despre motivatie
Autonomie, Măiestrie și Scop Motivaţia este de două tipuri: intrinsecă şi … [...]